Matei Costel este NEVINOVAT! Faptele nu exista!

După 5 ani, de procese bazate pe acuzații nefondate, calomnioase, fostul primar al comunei Priponești, și-a demonstrat nevinovăția ! 5 ani de viață, irosiți, petrecuți între citații și drumuri la instanțe, pentru a-și proba nevinovăția și a demonta acuzațiile false ale unui adversar politic ! 5 ani de absență din viața socială a comunității pe care a slujit-o cu bună credință…Dar adevărul și dreptatea au triumfat :

DL. MATEI COSTEL ESTE NEVINOVAT. FAPTELE PENALE NU EXISTĂ. ACUZAȚIILE AU FOST NEFONDATE.

Printre practicile cele mai frecvente, folosite în competiția politică, de la noi și de-aiurea, și având ca scop, anihilarea (eliminarea) contra-candidatului cel mai important , cel mai bine plasat în topul preferințelor electorale, defăimarea ocupă o poziție privilegiată. Și aceasta este cu atât mai eficientă atunci când este folosită în comunitățile mici. Comuna Priponești, numără, cu puțin peste 2000 de locuitori (2223 , conform datelor oferite de Recensământul din 2011) iar dl. MATEI COSTEL , a ocupat în perioada 2004-2012 funcția de primar al acesteia. După, la nici 2 ani, de la exercitarea mandatelor de prim-gospodar a devenit ”beneficiarul” unei sistematice proceduri de defăimare, la care a fost supus de actualul ales, dl. LUCIAN BORZA. Astfel, reputația fostului primar Matei Costel, a fost atacată, pe nedrept (așa cum avea să se dovedească prin deciziile instanțelor Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tecuci, și nu numai !) de către Lucian Borza, reprosându-i lui M.C., prin intermediul plângerilor penale depuse, fapte ilegale, de la abuzul în serviciu până la deturnarea de fonduri, în exercitarea mandatelor 2004-2012. Bineînțeles, aceste acuze s-au dovedit neadevărate și nu au fost reținute în sarcina lui Matei Costel de către nici o instanță. Veți spune că totul s-a rezolvat fericit ! Ba nu, reputația (pe lângă cheltuielile de onorariu, de deplasare la termene de judecată, instituire de măsuri asiguratoriiale sechestrului pe bunuri mobile și imobile, etc) domnului Matei Costel a fost – dintre toate ! – cel mai avariat segment ca rezultat al acestei acțiuni pe care Lucian Borza a desfășurat-o , în încercarea acestuia de a îl scoate în afara ”jocului” politic pe Matei Costel.Din preferințele electorale ale priponeștenilor. Din viața politică, onestă, a comunei. Cine va plăti pentru această situație nedreaptă ? Nu i s-a făcut rău doar unui singur om ci întregii comunități ai priponeștenilor care a fost prejudiciată
de unul dintre cele mai importante proiecte edilitarea : introducerea rețelei de apă și canalizare !O întrebare majoră rămâne, acum, după timpul irosi : ce s-a întâmplat cu fondurile obținute pentru acest proiect ? De ce nu a fost continuat, firesc, această investiție atât de necesară comunei Priponești ?Dar să explicăm, cronologic, lucrurile…!

PRIMA ORDONANȚĂ DE CLASARE : NEVINOVAT

Dosarul Nr.490/P/2014, cu o durată de anchetă desfășurată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, de aproape 3 ani, pe numele lui Matei Costel, la plângerea lui Borza Lucian (primar în exercițiu, la Priponești) se finalizează cu ORDONANȚĂ DE CLASARE , emisă la 12 septembrie 2017 ! Matei Costel era acuzat că ar fi săvârșit ilegalități în derularea de execuție a obiectivului de investiții ”Alimentare cu apă în sistem centralizat, com. Priponești, județul Galați”. La această plângere penală, se ”asociază”, superficial, netemeinicși Curtea de Conturi (în baza unui simplu proces-verbal constatator emis de U.A.T. Priponești, sub semnătura aceluiași Lucian Borza). Ba mai mult, ca hărțuirea lui Matei Costel să fie cât mai completă, DNA înregistrează și un denunț, semnat de 25 de priponeșteni, care vizau aceiași situație. De aici, a început caruselul vicisitudinilor, și ale hărțuielii la care a fost supus dl. M.C. Ancheta a fost completă și a consemnat documente și declarații de la pârât la acuzator, de la executant la diriginte de șantier etc. Lui Matei Costel i-au fost sechestrate bunurile mobile și imobile până la concurența sumei, pretins-prejudiciate. Mizerii și oameni răi. De altfel, ordonanța de clasare (care are 16 pagini !) demontează prin procurirul de caz, Lepădatu Daniela-Loredana, fiecare cap de acuzare, și conchide : citez ”…Dispun : Clasarea cauzei privind pe inculpatul Matei Costel…(…) clasarea cauzei privind pe inculpatul Eftimie Vasile (…) și Ridicarea măsurilor asiguratorii dispuse prin ordonanța din 25.04.2017.”
Astfel, prin autoritatea lucrului judecat, instanța de anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, reașeza dreptatea domnului Matei Costel, în matca sa, onestă. Dar…
A DOUA ORDONANȚĂ DE CLASARE : NEVINOVAT
Această a 2-a clasare de ordonanță are ca dată ziua de 4 noiembrie 2019, și este încheiată în 10 (zece) pagini, și semnată de procurorul Maxim Mihaela (Parchetul de pe lângă Judecîtoria Tecuci).
Și această venea, în mod riguros, după o nouă ”plîngere” îndreptată împotriva aceluiași Matei Costel. Cu aceleași acuzații. De către aceiași acuzatori-denunțători. La fel de netemeinice. Procurorul dispunea clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și a unei instigări la infracțiunea de abuz în serviciu pentru Eftimie Vasile și clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, pentru Matei Costel. Nevinovați. Victime ale unei persoane cu un singur scop : cel al defăimării și distrugerii unei reputații, cu scopul scoaterii lui Matei Costel din cursa electorală, din preferințele de eligibilitate ale priponeștenilor. Doar pentru a rămâne singurul, eligibil, eventual primar pe viață la Priponești ! Lucian Borza !

ORDONANȚĂ DE RESPINGERE A PLÂNGERII : NEVINOVAT

Lucrurile ar fi putut să se sfârșească, la Tecuci. La Parchetul Tecuci. Dar ”perseverența” peseditului Lucian Borza a dus la…Galați. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Cu nr. 170/II/2/2019 , la 5 februarie 2019, procurorul Florin Oancea, de la instituția sus-citată, respingea o nouă plângere îndreptată impotriva lui Matei Costel ! De către U.A.T. Comuna Priponești. Lucian Borza și planul acestuia de distrugere a reputației și vieții uni om care nu avea decât vina de a fi fost un bun gospodar, timp de 8 ani și de a fi principalul contra-candidat în opțiunile priponeștenilor ! Mizerii politice. Archetul Galați respinge plângerea și obligă UAT Priponești la plata cheltuielilor judiciare (conform art. 275, alin. 5 din Codul de Procedură Penală).

ÎN LOC DE CONCLUZII
În urma documentării acestui articol (3 dosare de Parchet, rezoluții și motivări, documente ale UAT Priponești etc) sunt obligat să conchid că, acest mecanism, deja patentat prin folosirea frecventă în zona politiculi și a mediului de afaceri, prin care concurența desfășoară acțiuni de defăimare ale principalilor contra-candidați, contra-concurenți, este deosebit de perfid și toxic. Chiar ticălos. Poate distruge o viață de om, trăită cu onestitate și în folosul obștii, a comunității. Iar domnul Matei Costel, chiar ar fi putut fi, încă o victimă, a acestei metode ticăloase, dacă, știindu-se nevinovat, ar fi renunțat la luptă. Dar, domnia-sa, nu a renunțat. Cu toate greutățile și șicanele pe care a trebuit să le confunte și să le înfrunte, până la izbândă. Știu – pentru că pierderile materiale și morale sunt considerabile – că Matei Costel va desfășura demersuri legale pentru recuperarea acestora (reputația în comunitate, ca inculpat în dosare ale Justiției, onorarii de avocați, cheltuieli de prezentare la termene etc). Chiar le merită. Pentru că a avut dreptate, și a administrat onest și legal, patrimoniul comunei și 3 instanțe l-au declarat nevinovat, pentru fapte care nu există ! Acum – cele 3 hotărâri de Parchet susțin afirmația ! – există un vinovat : un denunțător, un ”plângăcios”, un calomniator.
Într-un document al UAT Priponești, se certifica, încă o dată, buna-credință în administrarea legală a patrimoniului și resurselor comunei, a domnului Matei Costel, prin care acesta, a inițiat, a depus documentația și a obținut fondurile necesare (de la bugetul de stat, de la fondurile europene, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, al Mediului și Pădurilor etc) pentru proiecte, deosebit de importante, care au schimbat în bine, viața priponeștenilor.
Aș putea cita (doar câteva, lista fiind cu mult mai mare !) de la : alimentarea cu apăîn sistem centralizat, a așezământului cultural din Priponeștii de Sus, a parcului tot de acolo, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, investiții de infrastructură, canalizare și stații de epurare et. O astfel de activitate s-a încercat de către adversarul (adversarii) politici să fie pusă la îndoială ! Și, bineînțeles, o reputație de om între oameni, de om în sluijba comunității. Întrucât urmărim evoluția vieții politice a zonei, asupra acestei situații, a vieții priponeștenilor, vom reveni, cu faptele la zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *